Corona Update

Turkije op dit moment

In Turkije is de uitbraak van het coronavirus inmiddels onder controle en zijn Nederlandse toeristen zonder restricties welkom met ingang van 20 juni 2020. Hotels, restaurants, winkels en stranden zijn open. Natuurlijk met de nodige maatregelen op het gebied van hygiene en afstand houden. Je kunt vrij reizen, wel is het verplicht om in openbare ruimtes een mondkapje te dragen. Het advies van de Nederlandse regering staat ondanks alles nog steeds op oranje.

Betekenis kleur codes:
Geel: in verband met corona hebben deze landen maatregelen getroffen die beperkte invloed hebben op het dagelijks leven.
Oranje: in deze landen is het dagelijks leven ontwricht. Er geldt mogelijk ook een inreisverbod.
Rood: dit land of gebied is helemaal afgesloten. Er is geen uitzicht op inreizen en uitreizen.
De kleur code oranje voor Turkije is dus niet vanwege gezondheidsrisico’s, maar alleen omdat Turkije niet in Europa ligt.

Inmiddels heeft Turkije zelf maatregelen genomen en biedt vanaf 1 juli een verzekering aan voor Covid-19. Een simpele en doeltreffende oplossing, zie ook de bijlage. Vluchten gaan al weer, Turkey’s Airlines en Pegasus vliegen al weer vanaf Amsterdam en Sunexpress kan al weer rechtstreeks worden geboekt vanuit Dusseldorf. Met name over de veiligheid hiervan ook een stukje in de bijlage met de veel gestelde vragen die we doorgaans krijgen.

Informatie omtrent vluchten

TUI en Corendon kunnen hun resorts maar vullen tot 50%, dit is dus ook de reden dat niet al hun vluchten doorgaan. De resorts zijn hun hoofd inkomen i.c.m. de vluchten.

Als de airline je vlucht heeft gecanceld dan krijg je een voucher (in geval van TUI even vragen of je deze kunt gebruiken bij Turkey’s Airlines. Heb ergens in de wandelgangen gehoord dat je die na aandringen daar ook kunt gebruiken.) Anders moet je je geld terug. Ze vliegen dus wel, maar ze zijn niet duidelijk wanneer wel en niet, ook niet naar ons. Het vervelende is dat je bij de hierboven vermelde maatschappijen vluchten kunt boeken die misschien toch niet doorgaan, dit geld overigens niet alleen voor Turkije, maar ook voor sommige Europese bestemmingen. Hou dit dus goed in de gaten! Maar er zijn gelukkig ook betrouwbare oplossingen!

Vanaf 11 juni gaan er al weer lijnvluchten vanuit Amsterdam met Turkey’s Airlines en Pegasus vliegt vanaf de 20ste ook al weer en de frequentie van die vluchten wordt ook al opgevoerd. Turkey’s Airlines, sunExpres en Pegasus betreffen een constante luchtbrug tussen Nederland/ Düsseldorf en Turkije.

Ben ik verzekerd als ik nu naar Turkije ga?

Iedere Nederlander heeft recht op spoed eisende zorg in Turkije

Nederland heeft verschillende verdragen met Turkije en hierin zit ook een verdrag aangaande de ziekte kosten. Iedere Nederlander heeft recht op spoed eisende zorg in Turkije en dit wordt vergoed middels de wereld dekking van de Nederlandse zorgverzekeringswet. Hier heeft iedereen recht op, ook zonder reisverzekering. Natuurlijk is het altijd wijs om te kijken wat voor zaken je er nog bij wilt verzekeren middels een reis verzekering.
De zorg is in Turkije goed geregeld, zo goed zelfs dat er mensen uit vele landen naar toe gaan voor een behandeling/ operatie. Zeker niet alleen cosmetisch zoals vaak wordt gedacht.
Hiervoor kun je voor vertrek een 111-formulier aanvragen bij je zorgverzekeraar. Dit formulier is gratis en wordt afgegeven door de zorgverzekeraar als de verzekerde erom vraagt. De verzekerde kan gebruik maken van dit formulier in Turkije als hij/ zij met spoed zorg nodig heeft.
De verzekerde krijgt dan de zorg onder dezelfde voorwaarden als mensen die in dat land verzekerd zijn binnen het wettelijke ziektekostenstelsel.
De verzekerde vraagt het formulier voor vertrek bij de zorgverzekeraar. De zorgverzekeraar kan het 111-formulier ook rechtsreeks opsturen naar de zorgaanbieder.
De verzekerde betaalt zelf alleen de kosten die de verzekerden in Turkije ook zelf moeten betalen. De rest van de kosten wordt tussen Turkije en Nederland onderling verrekend.

Neem voor een behandeling altijd eerst even contact op met je zorgverzekeraar.
Kijk voor meer informatie op: https://www.zorginstituutnederland.nl/Verzekerde+zorg/buitenland-en-zorg-zvw

Extra Verzekering Turkije in tijden van Corona (dekking ziekte kosten i.c.m. ZVW)
Word je tijdens je reis ziek en moet je naar het ziekenhuis? Coronavirus of niet, je medische kosten worden in Turkije vergoed. Een combinatie van je zorgverzekering en een reisverzekering met een aanvullende dekking voor medische kosten biedt de meeste zekerheid.
In geval van een code oranje geven ze in Nederland geen extra dekking af. Dit is echter opgelost middels een unieke Covid-19 verzekering die alleen Turkije aanbied.

Lees hieronder de details.
Minister van Cultuur en Toerisme Mehmet Nuri Ersoy geeft aan dat Turkije vanaf 1 juli een ziektekostenverzekering zal aanbieden voor Covid-19. Hij voegde eraan toe dat het voor toeristen mogelijk zou zijn om op de luchthaven bezorgde verzekeringen te kopen terwijl ze kaartjes kopen van gecontracteerde luchtvaartmaatschappijen vóór de paspoortcontrole of anders online en via touroperators.
Volgens de door de minister verstrekte informatie zijn de vergoedingen voor de betrokken verzekeringen als volgt:
– het beleid voor gezondheidsuitgaven tot 3 duizend euro kost 15 euro
– het beleid voor gezondheidsuitgaven tot 5.000 euro kost 19 euro
– het beleid voor gezondheidsuitgaven tot 7 duizend euro wordt aangekocht tegen 23 euro.
De minister verklaarde dat Covid-19-testcentra op toeristische luchthavens, Istanbul en Antalya in de eerste plaats binnen 2-3 dagen operationeel zouden zijn en voegde eraan toe dat er in elk hotel geïsoleerde appartementen of blokken zouden zijn voor positieve gevallen.
Hij zei: ‘Onze gasten kunnen in deze kamers blijven. Als de behandelingsfase langer duurt dan de boekingsperiode, wat zeker een mogelijkheid is, bieden onze hotels in dit geval gratis extra dagen aan. Dat geldt ook voor transitpassagiers ”.

Bron: https://businessturkeytoday.com/tourism-minister-ersoy-announces-turkey-will-insure-incoming-tourists-against-covid-19.html?fbclid=IwAR2f7wJqcsDCr7AneqWeAEGtI26tggOfS98z8EyQ9fAaTts2Xz73MJERxwQ

Feiten & Fabels over reizen naar Turkije

Moeten we om in Turkije te komen in een volgepropt vliegtuig?
Fabel/ Feit. Hangt van de luchtvaart maatschappij af. Wil je zeker zijn dat er een stoel vrij is tussen alle passagiers dan kun je het beste Turkey’s Airlines boeken. Let wel, deze vluchtten zijn populair op dit moment, dus wees er tijdig bij. De ervaring leert nu al dat deze ver vooruit worden geboekt. De echte vakantie vluchten worden volgens de huidige berichten wel helemaal gevuld. Dus afhankelijk maatschappij.
Wordt mijn temperatuur in Turkije opgenomen?
Feit. Dit is ook voor je eigen veiligheid. Bij twijfel nemen ze ook een Corona test af.
Zijn de vliegvelden in Turkije Corona proof?
Jazeker! Naar mijn mening denk ik dat deze onder de veiligste ter wereld vallen, kijk zeker even op onderstaande link en bekijk ook het filmpje. Hier kan Schiphol niet aan tippen.
Rennen we met zijn allen het vliegtuig in?
Fabel. Boarding gaat met kleine ploegjes tegelijk en het zelfde geld bij het uitstappen van een vliegtuig. Zo wordt voorkomen dat mensen onnodig door elkaar heen lopen en dat het veilig is en ook blijft.
Wat als ik mijn koffer weer pak is dat wel veilig?
Ja zeker. Alle bagage wordt ontsmet, niet allen voor jezelf, maar ook voor de mensen die er mee moeten werken. Dit is in ieder geval met vluchtten naar Turkije en op Turkse luchthavens. Hoe andere landen dit doen is mij niet bekend.
Als ik naar Turkije ga en ben ouder dan 65 jaar moet ik binnen blijven.
Fabel, dit geld alleen voor Turkse inwoners en bepaalde tijden.
Als ik terug kom in Nederland moet ik 14 dagen in quarantaine. 
Fabel, het advies is om 14 dagen in quarantaine te gaan. Wat echter zeer opmerkelijk is is dat dit niet geld voor bijvoorbeeld Frankrijk, Italië of Spanje. Deze laatste landen zijn immers vele malen harder getroffen door Corona en worden in Nederland als veilig bestempeld. Zie ook onderstaan schrijven van Nederlanders wereld wijd van de Rijks Overheid.
Ik kom terug uit het buitenland. Moet ik in quarantaine als ik in Nederland aankom?
Het dringende advies is om in quarantaine te gaan als u terugkomt uit een gebied met een hoog risico op coronabesmettingen.
U reist terug vanuit een land buiten Europa
Kijk op de lijst van de Europese luchtvaartorganisatie EASA of u vertrekt vanaf een vliegveld in een gebied met een hoog risico op besmetting. Is dat het geval, dan is het dringende advies om in quarantaine te gaan bij terugkomst.
U reist terug vanuit het Verenigd Koninkrijk of Zweden
Deze landen hebben een oranje reisadvies omdat de gezondheidssituatie er afwijkt van die in Nederland. Het dringende advies is om in quarantaine te gaan bij terugkomst.
U reist terug vanuit een ander Europees land
Check na uw terugkeer 2 weken lang het reisadvies van het land waaruit u vertrekt. Wijzigt het reisadvies in deze 2 weken, dan wordt u dringend geadviseerd om alsnog 14 dagen in quarantaine te gaan.
Moet ik in Turkije de hele dag met een mondkapje lopen?
Fabel. In de regio bij ons is dat alleen het geval in bussen, op vliegvelden en vliegtuigen, winkels en openbare gebouwen. Je eet, drinkt en leeft bij ons buiten en dan is een mondkapje niet nodig. Op straat ook niet.
Turkije is nog steeds afgesloten voor toerisme.
Fabel. Nederlanders zijn sinds 20 juni weer allemaal welkom in Turkije. Zie ook het kopje “Ben ik verzekerd als ik nu naar Turkije ga.” (Op het moment van schrijven is dit nog oranje.) Een enkele toerist, zakenmensen en mensen die bijvoorbeeld op familie bezoek gaan vliegen al weer sinds 12 juni 2020.
Ik kan niet in Turkije komen Corendon/ Transavia/ TUI heeft mijn vlucht gecanceld.
Fabel. Bovenstaande maatschappijen cancelen ook vluchtten later dit jaar, omdat ze de resorts in veel gevallen maar voor 50% kunnen vullen. Losse passagiers zijn vaak een opvulling voor de toestellen. Ze vliegen wel, maar hou het goed in de gaten. Lijnvluchten vliegen altijd, bijvoorbeeld Turkey’s Airlines en Pegasus. Vanaf Dusseldorf gaat SunExpress met ingang van 1 juli ook weer rechtstreeks vliegen op Dalaman.
Geld de 1,5 meter ook in Turkije?
Klopt! In grote lijnen vergelijkbaar met Nederland. De winkels in Turkije zijn vaak wat kleiner als bij ons, vandaar de mondkapjes daar. Op de terrassen is het niet nodig, wel worden de tafels, per boot, gescheiden van elkaar. Wel op een manier dat je normaal met elkaar kunt praten.
Wij zitten met meerdere families op één zeiljacht. Kunnen wij nog wel gaan?
Ja zeker wel! Ook in de restaurants wordt rekening gehouden met de bemanning per jacht. Dit hoeft niet perse één gezin te zijn.
Is de transfer van het vliegveld naar B&B Yachting of het hotel veilig?
Jazeker. Na alle transfers worden de bussen volledig ontsmet en ze rijden met halve bezetting. Mondkapje is hier ook verplicht.
Heb ik een visum nodig voor Turkije?
Nee, dat is begin dit jaar afgeschaft, je kunt vrij reizen. Wel geld een maximum verblijf van 90 dagen achter elkaar.
Als je vraag er niet bij staat kun je ons altijd even een mail sturen en dan krijg je altijd antwoord.